Chcecie poznać historię pełną mroźnych dodatków ?
Z opowieściami jest tak, że każdy ma swoją wersję. A ta historia sięga V wieku przed naszą erą. Jest w niej trochę delikatności i różnorodności. W zasadzie to nie wiadomo dokładnie skąd się wywodzi. A zaczęła się tam, gdzie było zimno. Do jej powstania potrzebny był śnieg i lód. Lodówka została wynaleziona dopiero u schyłku XIX wieku!
Więc jak powstała pierwsza receptura lodów ?
Chińczycy podobno jako piersi lubowali się w papce ryżu, mleka i zmiażdżonych owoców. Taką mieszankę wkładano do śniegu. Takie były pierwsze lody.
Grecka elita zajadała się „śniegiem z Olimpu”, zwanym także „potrawą bogów”, podawaną z miodem, sokami owocowymi i winem.
Rzymianie natomiast śnieg przyprawiali miodem, cynamonem, wodą różaną i fiołkami. Całość dodatkowo garnirowano migdałami, figami i daktylami.
W Europie podstawą był śnieg i lód z Etny ściągany przez Sycylijczyków. Dodawano potem sok owocowy, cukier trzcinowy.
Według podań, formę kremowa lodów zawdzięczamy dzięki podróżnikowi Marco Polo, który recepturę przywiózł z Chin.
Dziś stolicą lodów są Włochy. W okresie renesansu swoją pasję do lodów ujawnił Bernard Buontalenti. To on stworzył crema fiorentina. Lody na bazie żółtek, cukru i likieru z dodatkiem śmietanki oraz skórki pomarańczowej i cytrynowej.
Dodać należy, że początkowo deser lodowy był przysmakiem elit. Ich popularność szybko objęła całą szerokość geograficzną. Kwestią czasu było doprecyzowanie receptur. Antonio Latini – żyjący w XVII wieku w Królestwie Neapolu zaczął dodawać do sorbetów mleko. To był moment, kiedy powstały znane nam dziś doskonale lody mleczne.
Ale czy to ważne kto wymyślił lody o tak prostym składzie?
Tak. I dlatego młodsze pokolenie założycieli firmy Wanda wybrało się do kolebki współczesnych lodów - Włoch. Poznali oni receptury i tajniki tworzenia lodowych przysmaków od najlepszych włoskich cukierników.
Przy tworzeniu lodowych smaków zawsze pojawiało się pytanie - Po co komplikować to co jest dobre i sprawdzone?
I w myśl słów „jesteś tym co jesz” , które napisał Victor Lindlahr w 1923 roku.” postanowiono do produkcji lodów używać owoce, mleko i śmietankę.
A po czym poznać, że do produkcji lodów wykorzystywane są naturalne składki, kiedy nie mamy ochoty wczytywać się w obszerne informacje?
Zdrowe, naturalne = prosty skład.
- Po dacie przydatności do spożycia! Im krótsza, tym lepszy skład lodów.
Producenci mają obowiązek przedstawiać na etykietach rzetelne informacje, dotyczące składu lodów. Obowiązkowo też należy określić zawartość procentową składnika, którego jest najwięcej w recepturze.
Nasze lody produkowane są metodą rzemieślniczą. To znaczy, że produkujemy je na zamówienie i na życzenie klienta za pomocą pracy własnych rąk. Ręcznie obieramy owoce, rozdrabniamy orzechy, robimy variegatę. Dalej muszą nas wspomóc urządzenia, by wyeliminować bakterie. To nas właśnie odróżnia od producentów lodów przemysłowych. Możemy przygotować na bieżąco każdy smak lodów, a nasze magazyny nie zalegają długoterminowymi gotowcami.
Uchylając rąbka tajemnicy - aaaaaaa nieeee ;) Już tak nie napiszemy. Bo nasz skład lodów jest prosty i oficjalny ;)
Nasze receptury zawierają owoce, orzechy, mleko, śmietankę i mączkę chleba świętojańskiego, czyli tajemnicze oznaczenie na etykietach E410. Jest to mąka pochodzenia naturalnego pozyskiwana z wiecznie zielonego drzewa występującego w basenie Morza Śródziemnego oraz w Indiach i Australii. Mączka chleba świętojańskiego bardzo dobrze wiąże wodę i ma właściwości zagęszczające i żelujące. Wywiera pozytywny wpływ na zdrowie, łagodząc objawy refluksu czy biegunki.
Innym naturalnym surowcem wykorzystywanym w produkcji lodów jest guma Guar (E412). To nic innego jak cukier pozyskiwany z roślin należących do tej samej rodziny co bób i groszek. Guma guar ma właściwości żelujące. W całości nie jest przyswajalna przez nasz organizm natomiast pobudza pracę jelit.
Agar-Agar ( E406) to cukier pozyskiwany z wodorostów, mający te same właściwości i pełniący te same funkcje, co guma Guar.
Dalej nie musimy się rozpisywać, bo nic więcej nie dodajemy do lodów.
Jesteśmy pasjonatami lodów i sami z rodzinami zajadamy lodowe słodkości. Przykładamy dużą wagę do jakości produktów, gdyż mamy na uwadze osoby, którym bardzo szkodzi spożycie żywności wysoko przetworzonej.
W naszej ofercie są lody klasyczne, ale też produkujemy lody dla diabetyków, vege, lody na bazie mleka koziego i owczego. Dla tych co zrobili sobie wolne od prowadzenia pojazdów możemy zaproponować lody +18 – zawierające alkohol. Nasza lista wciąż się powiększa wraz z apetytami naszych klientów.